Plamy, pleśń, rdza i nalot na liściach
Właśnie tak najczęściej wyglądają choroby grzybowe roślin - mączniak prawdziwy i rzekomy, zgorzel siewek, szara pleśń, kędzierzawość, rdza... Tych chorób trochę jest. Rozwojowi grzybów sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.
Jak zapobiec chorowaniu roślin i upraw?
Gdy brakuje nam lecytyny, jesteśmy osłabieni i częściej chorujemy. Podobnie jest z roślinami. Lecitec to produkt zawierający lecytynę.
Skutecznie wzmacnia odporność jabłoni, grusz, śliw, brzoskwini przed chorobami grzybowymi. Uodparnia je na mączniaka prawdziwego i kędzierzawość liści brzoskwiń. A przy tym nie szkodzi środowisku i zdrowiu ludzi. Lecitec stosuje się w formie oprysku.
Więcej o produkcie Lecitec przeczytasz klikając w link: https://zielonepogotowie.pl/pl/p/Lecitec-25-ml-kedzierzawosc-brzoskwini-i-jabloni/617
Lecitec rozcieńcz w wodzie i stosuj w formie oprysku nawet kilkanaście razy w sezonie.
Połącz go z innym preparatem biologicznym do podlewania - na przykład:
Czy warto stosować naturalne opryski? Czy one działają?
Tak! Wszystko, co wzmacnia, a nie zabija będzie lepsze.
Ważniejsze jest wzmacnianie odporności i dawanie roślinie narzędzi do samodzielnej obrony niż potem zabijanie szkodnika i jednocześnie osłabianie rośliny.
Większość chorób grzybowych wywoływanych jest przez:
- brak cięcia
- słabą jakość gleby
- brak nawożenia organicznego (kompostem, biohumusem, gnojówkami)
- złą pogodę (niektóre uprawy warto przenieść do szklarni)
- złe sąsiedztwo roślin
- brak płodozmianu
- brak bioróżnorodności
Lecytyna - dlaczego rośliny jej potrzebują?
Lecytyna w komórkach roślinnych, podobnie jak w komórkach zwierzęcych, jest kluczowym składnikiem błon komórkowych. Jest to rodzaj fosfolipidu, a dokładniej fosfatydylocholiny, która pełni kilka istotnych funkcji:
- lecytyna jest podstawowym elementem strukturalnym błon komórkowych, gdzie pomaga w tworzeniu dwuwarstwy lipidowej, która jest niezbędna dla utrzymania integralności komórki i jej funkcji
- lecytyna odgrywa ważną rolę w transporcie lipidów oraz innych cząsteczek przez błony komórkowe. Pomaga w przenoszeniu substancji odżywczych, sygnałów chemicznych i odpadów metabolicznych
- w roślinach lecytyna jest zaangażowana w metabolizm lipidów, co jest kluczowe dla produkcji energii i biosyntezy różnych cząsteczek biologicznych.
Bogate w lecytynę są soja, słonecznik, rzepak i kukurydza
Na zdjęciu kędzierzawość liści porzeczki.