MOC AZOTU - mikoryza i bakterie
Do upraw jadalnych i nie tylko.
Zamiast nawozu azotowego - Moc Azotu do samodzielnego pobierania azotu z powietrza. Roślina wie, czego jej brakuje, dzięki temu preparatowi będzie mogła sobie to wziąć z zewnątrz.
Specjalnie dobrany gatunek bakterii - Azotobacter vinelandii - obecny w tym preparacie posiada zdolność do przekształcania azotu atmosferycznego N2 w formę amonową NH3, stanowiącą dostępną dla roślin postać azotu, łatwo przyswajalną przez rośliny.
- do stosowania zarówno dolistnego, jak i doglebowego
- w uprawach warzyw polowych i szklarniowych, w sadach owocowych oraz przy roślinach ozdobnych
- pozwala niemal w połowie zaspokoić zapotrzebowanie roślin na azot
- ogranicza stosowanie nawozów mineralnych
Bakterie Azotobacter vinelandii, przenikając do gleby, generują znaczne ilości biologicznie aktywnych substancji, takich jak witaminy z grupy B (kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, biotyna) i gibereliny, które wspierają wzrost korzeni.
W preparacie znajdują się również grzyby mikoryzowe, wchodzące w symbiozę z korzeniami, dostarczając dodatkową wodę i składniki odżywcze roślinie. Preparat działa wspierająco na rozwój rośliny, zalecany szczególnie do stosowania na glebach ubogich.
Sposób użycia
Przed użyciem produktu należy energicznie wstrząsnąć butelką. Unikać stosowania z produktami zawierającymi miedź i fungicydy. Aplikację przeprowadzać można na 2 sposoby – doglebowo lub dolistnie.
Preparat można stosować w dowolnej częstotliwości, bez ograniczeń, zaleca się jednak aplikację w pochmurne, bezdeszczowe dni, przy temperaturze powietrza 10-30°C.
- doglebowo: 1-3 ml na 10 litrów wody na 10 m2 powierzchni uprawy, uwzględniając wielkość rośliny oraz jej zapotrzebowanie na azot. Po aplikacji na glebę, należy ją podlać, aby preparat dotarł do strefy korzeniowej.
- dolistnie: 1-3 ml na 0,5 litra wody na 10 m2 powierzchni uprawy, również uwzględniając wielkość rośliny oraz jej zapotrzebowanie na azot.
Uwaga! Aby mikroorganizmy zawarte w preparacie mogły odpowiednio działać, należy przestrzegać poniższych warunków:
Minimalna temperatura podłoża: 5°C
Optymalna temperatura podłoża: 20-30°C
Maksymalna temperatura podłoża: 40°C
Odpowiednia wilgotność podłoża
Skład
- grzyby mikoryzowe (Glomus intraradices, Glomus mosseae) 1%
- bakterie ryzosfery (Azotobacter vinelandii) 1010 jtk/g
Opakowanie: 25 ml
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informację zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Nabycie środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynie osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin, określone w art.28 (DZ.U.2018, poz. 1310) ustawy o środkach ochrony roślin.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.