Co na ślimaki?
Ślimaki nagie to od kilku lat poważny szkodnik w ogrodzie. Jest ich coraz więcej, ale są na nie sposoby. Więcej na naszym blogu
Zanim zakwitnie, można go będzie zjeść. Jeśli pozwoli się mu rozkwitnąć, będzie pięknie zdobić ogród... Karczochy przypominają oset.
Karczoch to kwiat/warzywo (?) o bogatym wnętrzu. Jego serce jest dla nas najważniejsze... bo jest jadalne i delikatne w smaku.
Karczoch to w Polsce roślina jednoroczna, chociaż ze względu na łagodne zimy, można go zimować i mieć nadzieję, że pożyje u nas kilka lat. Jesienią wystarczy ściąć jego pędy i okryć przed mrozem, na przykład, słomą albo agrowłókniną.
Po ugotowaniu zjada się jego liście, a następnie serce... które jest najsmaczniejsze.
NIEJADALNE są natomiast: puszek porastający dno kwiatowe.
Po ścięciu i oczyszczeniu, trzeba go skropić sokiem z cytryny, aby nie brązowiał.
Zawartość: wystarczy na ok. 20 roślin
Stanowisko: słoneczne, gleba żyzna, w spokojnym miejscu
Długość życia: wieloletnia
Wysiew: koniecznie trzeba zrobić najpierw rozsadę - od lutego do końca kwietnia. Do gruntu wsadzać pod koniec maja.
Czas kiełkowania: 15-20 dni w temp. 18-25°C
Odległość między roślinami: 100 cm
Odległość między grządkami: 100 cm
Głębokość siewu: 1-2 cm
Zbiory: 1. rok IX, od 2. roku VII-IX
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.