A+ Wysoki kontrast
0

Karczoch zwyczajny "Vert de Provence"

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 9,99 zł 9.99
ilość szt.

Opis

Zanim zakwitnie, można go będzie zjeść. Jeśli pozwoli się mu rozkwitnąć, będzie pięknie zdobić ogród... Karczochy przypominają oset.

Karczoch to kwiat/warzywo (?) o bogatym wnętrzu. Jego serce jest dla nas najważniejsze... bo jest jadalne i delikatne w smaku.

Karczoch to w Polsce roślina jednoroczna, chociaż ze względu na łagodne zimy, można go zimować i mieć nadzieję, że pożyje u nas kilka lat. Jesienią wystarczy ściąć jego pędy i okryć przed mrozem, na przykład, słomą albo agrowłókniną. 

 

Którą część karczocha można zjadać? 

Po ugotowaniu zjada się jego liście, a następnie serce... które jest najsmaczniejsze. 

NIEJADALNE są natomiast: puszek porastający dno kwiatowe.

 

Jest wiele sposób jedzenia karczocha:

  • można go ugotować w słonej wodzie z dodatkiem cytryny i podawać z sosami
  • można go faszerować, dodawać do sałatek,
  • konserwować (w tej wersji spotyka się karczochy w sklepach).

Po ścięciu i oczyszczeniu, trzeba go skropić sokiem z cytryny, aby nie brązowiał.

 

Zawartość: wystarczy na ok. 20 roślin

Stanowisko: słoneczne, gleba żyzna, w spokojnym miejscu

Długość życia: wieloletnia

 

Wysiew: koniecznie trzeba zrobić najpierw rozsadę - od lutego do końca kwietnia. Do gruntu wsadzać pod koniec maja.

 

Czas kiełkowania: 15-20 dni w temp. 18-25°C

Odległość między roślinami: 100 cm

Odległość między grządkami: 100 cm

Głębokość siewu: 1-2 cm

Zbiory: 1. rok IX, od 2. roku VII-IX

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Z naszego bloga
zielonepogotowie.blog
Co na ślimaki?
Begonie - kwiaty do półcienia
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium