Sposoby na mrówki
Mrówki nie są szkodnikami, ale mimo to czasami warto się ich pozbyć. Szczególnie z domu, z tarasu i miejsc, gdzie trzymamy jedzenie. Przeczytaj więcej o naszych sposobach.
Czosnek niedźwiedzi to nasz absolutny faworyt w wyścigu po zdrowie. Lepszy niż antybiotyk i leki na przeziębienie...
Ale jest to również nasz faworyt w wyścigu po najlepszą przyprawę do mięs, jaj, sałatek, zup, pizzy, sosów... do wszystkiego. Suszony czosnek niedźwiedzi zastąpi każdą przyprawę. Trzeba pamiętać, że dodaje się go do potraw - podobnie, jak inne zioła - na końcu gotowania.
Tajemnicą czosnku niedźwiedziego są jego niebywale zdrowe liście w kolorze seledynowym. Ich walory zostały potwierdzone naukowo.
Zdrowie to jedno, ale czosnek niedźwiedzi nadaje potrawom przyjemny aromat i głęboki, ale łagodny smak. Nie ma nic wspólnego z czosnkiem, ani polskimi mocnymi ziołami, bliżej mu raczej do łagodnych ziół włoskich czy francuskich.
Kto stosował już suszony czosnek, ten na pewno się od niego uzależnił.
W sklepach go pełno, dlaczego nie masz go mieć we własnym ogródku lub na parapecie?
Czosnek rozrasta się na stanowiskach zacienionych i wilgotnych.
Wysiewa się z nasion sam.
Nasiona wymagają okresu chłodu do kiełkowania. Sieje się go od października do marca, gdy nie ma dużych przymrozków.
Każde nasionko wysiewa się pojedynczo i przykrywa lekko próchniczną ziemią. Odległość między nimi powinna wynosić 15 cm.
Czosnek niedźwiedzi to roślina o krótkim okresie wegetacji. Najlepiej jeść go na surowo wczesną wiosną.
Rozmnaża się przez nasiona i cebule. Potrafi zdominować inne rośliny. Lepiej siać go na obrzeżach działki.
Z nasion w opakowaniu powstanie 35 roślin.
Najlepiej stosować go na surowo, jako dodatek do potraw. Wzbogaci smak każdej potrawy, więc dorzucaj go, gdzie to tylko możliwe - do masła, do serków, do sosów, posypuj nim ziemniaki itp. itd.
Wyjdzie Ci to na zdrowie!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.