A+ Wysoki kontrast
4.33333

Czosnek niedźwiedzi

Dostępność: brak towaru
Cena: 13,99 zł 13.99
ilość szt.

Opis

Czosnek niedźwiedzi to nasz absolutny faworyt w wyścigu po zdrowie. Lepszy niż antybiotyk i leki na przeziębienie...

Ale jest to również nasz faworyt w wyścigu po najlepszą przyprawę do mięs, jaj, sałatek, zup, pizzy, sosów... do wszystkiego. Suszony czosnek niedźwiedzi zastąpi każdą przyprawę. Trzeba pamiętać, że dodaje się go do potraw - podobnie, jak inne zioła - na końcu gotowania.

Tajemnicą czosnku niedźwiedziego są jego niebywale zdrowe liście w kolorze seledynowym. Ich walory zostały potwierdzone naukowo.

  • Związki siarki w czosnku wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
  • Czosnek niedźwiedzi pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii oraz drożdżaka Candida albicans - dlatego warto go stosować po antybiotykoterapii.
  • Pobudza układ odpornościowy do zwalczania komórek rakowych.

 

Zdrowie to jedno, ale czosnek niedźwiedzi nadaje potrawom przyjemny aromat i głęboki, ale łagodny smak. Nie ma nic wspólnego z czosnkiem, ani polskimi mocnymi ziołami, bliżej mu raczej do łagodnych ziół włoskich czy francuskich. 

Kto stosował już suszony czosnek, ten na pewno się od niego uzależnił.

 

W sklepach go pełno, dlaczego nie masz go mieć we własnym ogródku lub na parapecie?

 

Czosnek rozrasta się na stanowiskach zacienionych i wilgotnych.

Wysiewa się z nasion sam. 

 

Jak wysiewać czosnek niedźwiedzi?

Nasiona wymagają okresu chłodu do kiełkowania. Sieje się go od października do marca, gdy nie ma dużych przymrozków. 

Każde nasionko wysiewa się pojedynczo i przykrywa lekko próchniczną ziemią. Odległość między nimi powinna wynosić 15 cm.

 

Czosnek niedźwiedzi to roślina o krótkim okresie wegetacji. Najlepiej jeść go na surowo wczesną wiosną. 

 

Rozmnaża się przez nasiona i cebule. Potrafi zdominować inne rośliny. Lepiej siać go na obrzeżach działki.

 

 

Ilość w opakowaniu

Z nasion w opakowaniu powstanie 35 roślin.

 

 

Najlepiej stosować go na surowo, jako dodatek do potraw. Wzbogaci smak każdej potrawy, więc dorzucaj go, gdzie to tylko możliwe - do masła, do serków, do sosów, posypuj nim ziemniaki itp. itd.

Wyjdzie Ci to na zdrowie!

 

Opinie o produkcie (0)

Z naszego bloga
zielonepogotowie.blog
Pani od robali
Nawozy jesienne
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl