Nasiona endywii
Endywia nie jest w Polsce warzywem popularnym, ale możesz to zmienić, siejąc ją u siebie w ogródku.
Na pewno nie pożałujesz, gdyż endywia urozmaici Twoją dietę i kuchnię.
Spożywa się ją na surowo, ale można ją też smażyć.
Endywia łatwa w uprawie
Endywia "Breedblad Volhart Winter" (Cichorium endivia)
rozwija bujne rozetki o zwartej budowie i świeżo zielonym kolorze z żółtymi sercami. Charakteryzuje się odpornością na upał, dlatego można ją uprawiać latem i jesienią.
Endywia to sałata, w smaku przypomina cykorię.
Zawartość wystarczy na ok. 200 roślin
Wysiew: uprawa gruntowa od lipca do sierpnia
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Kiełkowanie: 8-14 dni w temp. 18-25oC
Uprawa: Przerwać w przypadku zbyt gęstego wysiewu
Odstęp między roślinami: 30 cm
Odstęp między rzędami: 30 cm
Zbiory: IX-XI
Nasiona Kiepenkerl są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej - nie jest zaprawiane i jest wolne od GMO.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
- ile w środku jest nasionek,
- albo ile roślin powstanie z jednego opakowania,
- albo ile metrów bieżących wysiejesz.
Wszystkie nasiona są zamykane próżniowo i pozostając w zamkniętym opakowaniu ich siła kiełkowania (90%) nie maleje przez trzy lata od daty produkcji.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.