Skorzonera zwana wężymordem
Jest to roślina mało w Polsce popularna, ale możesz to zmienić, siejąc ją w marcu w ogrodzie.
Skorzonera "Meres" (Scorzonera hispanica)
- wyjątkowo długie korzenie - to właśnie korzenie skorzonery się jada
- odmiana ta jest odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe
- roślina jednoroczna
- z rodziny astrowatych.
Ciekawostka. "rz" w wyrazie skorzonera czyta się jako r+z, a nie jak polskie ż
Stanowisko dla skorzonery
Nie jest to roślina wymagająca. Słabe gleby, wapienne, a nawet kamieniste jej nie straszne. Skorzonerę nazywano szparagami małego człowieka, gdyż jest tańszym i łatwiejszym w uprawie odpowiednikiem szparagów.
Jak smakuje skorzonera
W smaku jest łagodna jak szparagi. Jest warzywem smacznym. Może trafić do zupy albo byc samodzielnym daniem.
Zawartość wystarczy do obsiania ok. 5 mb.
Wysiew: uprawa gruntowa w marcu
Głębokość siewu: 2 cm
Kiełkowanie: 14-21 dni w temp. 10-15oC
Uprawa: przerwać w przypadku zbyt gęstego wysiewu
Odstęp między roślinami: 5 cm
Odstęp między rzędami: 30 cm
Zbiory: X-XI
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.