A+ Wysoki kontrast
0

Termometr do kompostu Victory's Garden

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 64,99 zł 64.99
ilość szt.
Kod produktu: 102661

Opis

Temperatura kompostu ma wpływ na skuteczność kompostowania. Dzięki pomiarowi temperatury będziesz wiedzieć, kiedy podlać, obrócić, dodać więcej materiału do pryzmy kompostowej oraz kiedy kompost będzie gotowy do użycia.

Do skutecznego kompostowania potrzebne są ciepło, powietrze i wilgoć, w przeciwnym razie nastąpi proces gnicia, w wyniku którego powstają nieprzyjemne zapachy i substancje szkodliwe dla zdrowia.

 

SPOSÓB UŻYCIA TERMOMETRU:

  • Włóż końcówkę termometru w środek pryzmy kompostu na głębokość ok. połowy wysokości pryzmy.
  • Mierz temperaturę przez około 60 sekund.
  • Zaleca się wykonanie dodatkowych pomiarów w różnych miejscach pryzmy, na różnych głębokościach aby zrównoważyć temperaturę rozkładu kompostowanego materiału.
  • Mierz temperaturę regularnie w fazie IDEALNIE, nie rzadziej niż co 3-4 dni.

 

ZALECANE TEMPERATURY KOMPOSTOWANIA:

25 do 40oC - CIEPŁO               

Pożyteczne organizmy zaczynają rozkładać resztki i odpady organiczne. Dodawaj dalej materiały kompostowane i obracaj co 3-4 dni. Podlewaj stos wodą i upewnij się, że pozostaje wilgotny, ale nie mokry.  

40 do 65oC - IDEALNIE

Teraz twój kompost pracuje zmieniając się w użyteczny humus. Grzyby, mikroorganizmy i pożyteczne bakterie pracują w przyspieszonym tempie, aby rozłożyć resztki na bogaty kompost. Odwracaj co 3-4 dni i podlewaj w razie potrzeby aby stos pozostał wilgotny, ale nie mokry.

65 do 80oC - GORĄCO

Jeśli temperatura kompostu wzrośnie powyżej 65oC istnieje ryzyko, że pożyteczne bakterie i organizmy zaczną wymierać. Wystarczy podlać wodą i obrócić, aby obniżyć temperaturę wracając do zakresu IDEALNIE. Napowietrzanie stosu poprzez jego obracanie skutecznie obniża temperaturę.

Z naszego bloga
zielonepogotowie.blog
Ryby sposobem na komary – Opowieści z rancza 2
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl