Prace ogrodowe na jesień
Jesień w ogrodzie to czas przygotowywania roślin, gleby i całej przestrzeni ogrodowej na nadchodzącą zimę. Oto kilka kluczowych prac ogrodowych, które amatorzy powinni wykonać jesienią.
Zwana japońską musztardą mizuna, to jednoroczna roślina zielna o delikatnych, strzępiastych liściach i niezwykłej barwie.
Mizuna dorasta do ok. 20–30 centymetrów i ma bardzo dekoracyjne liście oraz złote kwiaty na długich łodyżkach.
Roślina może być spożywana w całości, zarówno liście, kwiaty jak i łodyżki można wykorzystać do położenia na kanapki, do mieszanek sałatkowych i mięsnych. Mizuna doskonale nadaje się jako składnik tempury, często jest używana w stir-fry i może być stosowana na wiele różnych sposobów. Jej smak na początku jest delikatny, przypominający zieleninę, ale staje się coraz ostrzejszy i intensywniejszy, o delikatnym posmaku musztardy.
Wysiew zalecany w miesiącach marzec-kwiecień oraz lipiec-sierpień.
Zbiór po 3-5 tygodniach od wysiewu przypada na miesiące kwiecień-maj lub wrzesień-październik. Wytrzymuje przymrozki do -5°C.
Warto pamiętać, że mizuna lubi wilgotną i żyzną glebę. Można ją nawozić kompostem roślinnym lub innymi, delikatnymi nawozami organicznymi, np. wyciągiem z pokrzywy. Ważne jest jednak unikanie nadmiernego nawożenia, które może zaszkodzić roślinie.
Opakowanie: 2 g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.