Co na ślimaki?
Ślimaki nagie to od kilku lat poważny szkodnik w ogrodzie. Jest ich coraz więcej, ale są na nie sposoby. Więcej na naszym blogu
Czubajka kania (Marcrolepiota procera) należy do rodziny pieczarkowatych. Rośnie na terenie całego kraju. Teraz może pojawić się również w Twoim ogrodzie.
Wybierając miejsce do uprawy, należy szukać zacienionych obszarów bogatych w próchnicę, wapń i krzemiany.
Czubajka Kania nie jest w pełni "udomowionym" grzybem. Warto jednak spróbować jej uprawy, choć nie można zagwarantować stuprocentowego sukcesu, ponieważ zależy to od zapewnienia jej warunków zbliżonych do naturalnego środowiska, w którym występuje.
Można to zrobić na dwa sposoby:
Sposób nr 1
Wykop dołek o wymiarach około 60×40 cm i głębokości 20 cm.
Przygotuj podłoże warstwowo, stosując następujące składniki:
Po ułożeniu każdej z warstw polej je gorącą wodą, aby wyeliminować jak najwięcej zanieczyszczeń, które mogą spowodować zakażenie grzybni.
Wykonaj kilka otworów na całej powierzchni i wsyp do nich grzybnię.
Całość przykryj folią.
Wykonaj otwory w folii, aby umożliwić dostęp wody do wnętrza.
Podlewaj uprawę przez otwory w folii w suchych dniach.
Sposób nr 2
Po znalezieniu odpowiedniego miejsca do uprawy, umieść grzybnię bezpośrednio w ziemi pod korzeniami traw. Na miejscu uprawy, w kilkunastu miejscach wsyp po 5 ml grzybni (ok. 1 łyżeczki stołowej).
Przerost grzybni trwa zwykle około 5 tygodni.
Miejsce uprawy: uprawa w ogrodzie
Nakład pracy: niewielki
Pierwsze zbiory: od 0,5 roku do 2 lat
Opakowanie: 750 ml
Czubajka kania
Młode okazy mają kulisty i jajowaty kapelusz, który z czasem staje się wypukły, a następnie płaski z garbem na górze, przypominając kształtem parasol. Charakteryzuje je również długi trzon z ruchomym pierścieniem.
Blaszki czubajki kani są białe do żółtawych, a u starszych grzybów zmieniają się w odcienie rdzawo-brązowe. Trzon może osiągać wysokość od 20 do 40 cm i jest wewnątrz pusty, pokryty brązowymi łuskami, podobnie jak kapelusz.
Grzyby te występują pojedynczo, jak i w grupach, można je znaleźć w lasach, na łąkach i polanach. Kanie są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, B1, B2, PP oraz żelazo, potas i fosfor. Uprawę Czubajki Kani można rozpocząć w marcu, aż do późnej jesieni.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.