Wyhoduj kanie w ogrodzie
Czubajka kania (Marcrolepiota procera) należy do rodziny pieczarkowatych. Rośnie na terenie całego kraju. Teraz może pojawić się również w Twoim ogrodzie.
Wybierając miejsce do uprawy, należy szukać zacienionych obszarów bogatych w próchnicę, wapń i krzemiany.
Czubajka Kania nie jest w pełni "udomowionym" grzybem. Warto jednak spróbować jej uprawy, choć nie można zagwarantować stuprocentowego sukcesu, ponieważ zależy to od zapewnienia jej warunków zbliżonych do naturalnego środowiska, w którym występuje.
Jak uprawiać czubajkę kanię w ogrodzie?
Można to zrobić na dwa sposoby:
Sposób nr 1
Wykop dołek o wymiarach około 60×40 cm i głębokości 20 cm.
Przygotuj podłoże warstwowo, stosując następujące składniki:
- Pierwsza warstwa to kompost o grubości 5-8 cm. Możesz użyć kompostu z własnego ogrodu lub kupionego w sklepie ogrodniczym.
- Na powierzchnię kompostu rozsyp liście dębu.
- Całość przykryj słomą pszenną.
Po ułożeniu każdej z warstw polej je gorącą wodą, aby wyeliminować jak najwięcej zanieczyszczeń, które mogą spowodować zakażenie grzybni.
Wykonaj kilka otworów na całej powierzchni i wsyp do nich grzybnię.
Całość przykryj folią.
Wykonaj otwory w folii, aby umożliwić dostęp wody do wnętrza.
Podlewaj uprawę przez otwory w folii w suchych dniach.
Sposób nr 2
Po znalezieniu odpowiedniego miejsca do uprawy, umieść grzybnię bezpośrednio w ziemi pod korzeniami traw. Na miejscu uprawy, w kilkunastu miejscach wsyp po 5 ml grzybni (ok. 1 łyżeczki stołowej).
Przerost grzybni trwa zwykle około 5 tygodni.
Miejsce uprawy: uprawa w ogrodzie
Nakład pracy: niewielki
Pierwsze zbiory: od 0,5 roku do 2 lat
Opakowanie: 750 ml
Czubajka kania
Młode okazy mają kulisty i jajowaty kapelusz, który z czasem staje się wypukły, a następnie płaski z garbem na górze, przypominając kształtem parasol. Charakteryzuje je również długi trzon z ruchomym pierścieniem.
Blaszki czubajki kani są białe do żółtawych, a u starszych grzybów zmieniają się w odcienie rdzawo-brązowe. Trzon może osiągać wysokość od 20 do 40 cm i jest wewnątrz pusty, pokryty brązowymi łuskami, podobnie jak kapelusz.
Grzyby te występują pojedynczo, jak i w grupach, można je znaleźć w lasach, na łąkach i polanach. Kanie są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, B1, B2, PP oraz żelazo, potas i fosfor. Uprawę Czubajki Kani można rozpocząć w marcu, aż do późnej jesieni.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.