Zaraza ziemniaczana to choroba roślin z rodziny psiankowatych, szczególnie dotykająca ziemniaki. Jest to jedna z najpoważniejszych chorób ziemniaków i może znacząco obniżyć plony - w Polsce zaraza niszczy średnio 20 procent upraw rolnych.
Objawy zarazy ziemniaczanej
Mogą różnić się w zależności od stopnia zaawansowania i warunków środowiskowych, ale typowe objawy obejmują:
- Na liściach pojawiają się brunatne lub czarne plamy o nieregularnych kształtach.
- Wiotczenie liści.
- Na bulwach ziemniaków pojawiają się brunatne lub czarne plamy, które mogą przenikać do wnętrza bulw i spowodować ich zgniliznę.
- Na łodygach roślin mogą pojawiać się strupy lub plamy.
Zaraza ziemniaczana ma zdolność do szybkiego rozprzestrzeniania się, zwłaszcza w warunkach wilgotnych i deszczowych.
Zaraza ziemniaczana spowodowana przez organizm patogenny o nazwie Phytophthora infestans.
Zaraza ziemniaczana na pomidorach. Jak zapobiegać?
Choroba występuje prawie co roku, zarówno wśród pomidorów rosnących w gruncie, jak i pod osłonami. Wszystko zależy tutaj od pogody. Podczas suszy i temperatury powyżej 25°C infekcji może nie być wcale.
Największe spustoszenie zaraza ziemniaka sieje na pomidorach podczas deszczowej pogody oraz w zbyt słabo wietrzonych szklarniach i tunelach foliowych. I wtedy, gdy sami lejemy wodę na liście w trakcie podlewania.
Nie lej wody na liście pomidorów i papryki!
Preparaty i środki na zarazę ziemniaczaną
Naturalną odporność pomidorów, zanim wystąpią objawy zarazy, można wzmacniać przy pomocy mikoryzy i preparatów na bazie naturalnych składników. Polecane są np. Biosept Active Spray oraz Biosept Active, Witaminizator.
Porażone rośliny palimy, a donice czy szklarnie myjemy mydłem potasowym.
Ochrona profesjonalna: stosuj Miedzian Extra 350 SC, Miedzian 50 WP albo Amistar 250 SC, gdy już wiadomo, że pogoda będzie sprzyjać rozwojowi grzybów.
Inne środki