

Zapisz się do naszego Newslettera a poinformujemy Cię o nowych filmach, artykułach i promocjach. Udostępniając nam swój e-mail zgadzasz się na otrzymywanie porad ogrodniczych i ofert handlowych ze sklepu ZielonePogotowie.pl
Rzeżucha "Cressida"

Opis
Rzeżucha Cressida rośnie szybko, więc jest idealnym rozwiązaniem dla zapominalskich, którym marzy się rzeżucha na Wielkanoc.
Ale to roślina nie tylko na Wielkanoc i nie tylko dla zapominalskich - kiełki rzeżuchy (do tego własnej produkcji) to jedne ze zdrowszych pokarmów, jakie możemy sobie zafundować za grosze.
Rzeżucha jest jednym z niewielu ziół, które dadzą się uprawiać w domu. Oczywiście nie przez lata, ale nie zwiędnie po dwóch tygodniach od wzrostu.
Rzeżucha to bogate źródło witamin: C, B, A, PP, K, oraz soli mineralnych i pierwiastków: żelaza, magnezu, wapnia, jodu).
Nasiona rzeżuchy utrzymają swoją świeżość w zamkniętej paczuszce przez trzy lata.
Ich siła kiełkowania wynosi 90 procent - właśnie dzięki hermetycznemu zamknięciu.
Warunki wysiewu:
Rzeżucha lubi żyzną, wilgotną glebę. Siejemy ją do doniczek przez okrągły rok, co 14 dni. Hodowanie jej na ligninie czy wacie też jest dobrym pomysłem. Latem lepiej nie trzymać jej na pełnym słońcu.
Wystarczy do wysiewu 0,75 mkw.