Co na ślimaki?
Ślimaki nagie to od kilku lat poważny szkodnik w ogrodzie. Jest ich coraz więcej, ale są na nie sposoby. Więcej na naszym blogu
Patisony to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej. Mają charakterystyczny kształt, powinno się je zrywać, gdy są jeszcze młode. Uprawia się je łatwo, dzięki temu, że nie mają wielu wymagań i są odporne na choroby.
Aby szybciej owocowały, warto przygotować z nich rozsadę. Patisony są ciepłolubne, dlatego w gruncie mogą się znaleźć dopiero w drugiej połowie maja.
Zawartość: min. 10 nasion. To jest naprawdę dużo, gdyż każde nasionko na 93 procent wykiełkuje i da obfite plony. Jeden warunek: trzeba przestrzegać zasad wysiewu.
Stanowisko: słoneczne
Wysiew: Przygotowanie do rozsady w kwietniu, uprawa gruntowa od połowy maja do czerwca
Czas kiełkowania: 7-14 dni w temp. 18-22°C
Odległość między roślinami: 80 cm
Odległość między grządkami: 100 cm
Głębokość siewu: 2-3 cm
Zbiory: VII-X
W uprawie patisony przypominają cukinię, dlatego należy pamiętać, aby delikatnie wysadzać je do gruntu. Nie można naruszać korzeni sadzonek.
Te nasiona są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej. Warzywa i zioła są dzięki temu zdrowsze, odporniejsze i mają lepszy smak.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.