Korzenno-słodkawy smak białego miąższu przypadnie Ci do gustu, gdy będziesz mieć ochotę na pieczone warzywa albo puree z pasternaku.
Pasternak jest odporny na warunki zimowe, dobrze nadaje się do przechowywania.
Zawartość: wystarczy do obsiania ok. 4 metrów bieżących
Wysiew: Uprawa gruntowa od kwietnia do maja
Głębokość siewu: 1-2 cm
Kiełkowanie: 7-21 dni w temp. 15-20°C
Uprawa: Przerywaj, zachowując odstęp 10 cm
Odstęp między roślinami: 10 cm
Zbiory: X-XI
Pasternak ma wymagania podobne do pietruszki. Poczytaj o uprawie pietruszki na naszym blogu: Co robić, aby pietruszka wyrosła?
Jak przechowywać warzywa korzeniowe?
W niskiej temperaturze, najlepiej w piwnicy albo w dziurze w ziemi, gdzie jest wysoka wilgotność i ciemno.
Świeżość pomogą zachować:
Optymalna temperatura to 1-5 stopni Celsjusza.
Wilgotność – 95 procent. Tak wysoką uzyskasz właśnie wtedy, gdy przysypiesz warzywa mokrym piaskiem.
Te nasiona są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, hermetyczne zamknięcie, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej. Warzywa i zioła są dzięki temu zdrowsze, odporniejsze i mają lepszy smak.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
- ile w środku jest nasionek,
- albo ile roślin powstanie z jednego opakowania,
- albo ile metrów bieżących wysiejesz.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.