Zamknięty w granulkach jeden z najlepszych nawozów na świecie - zawiera duże dawki azotu i wapnia, ale przede wszystkim materii organicznej, których potrzebuje Twoja gleba, aby wydawać lepsze plony.
Odkwasza glebę, sprawia, że ziemia lepiej absorbuje nawozy mineralne. Ma jedną wadę - trzeba uważać, aby go nie przenawozić i nie spalić nim roślin. Obornik kurzy jest bowiem silniejszy niż obornik bydlęcy. Zwłaszcza w formie świeżej.
Zalecaną dawkę nawozu należy równomiernie rozsypać na powierzchni, wymieszać z glebą i obficie podlać. Po zastosowaniu obornik ulega całkowitemu rozpadowi i zostaje wchłonięty w okresie miesiąca.
Dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i oczyszczania obornik zachował wszystkie substancje próchnicze, odżywcze i mineralne, a jednocześnie pozbawiony został patogenów oraz nasion chwastów.
Nie należy stosować nawozu na pastwiskach, glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, na terenach zamarzniętych a także podczas opadów deszczu.
Nie można go użyć za dużo i nigdy nie powinien trafić pod rośliny kwasolubne.
Obornik kurzy można stosować od marca do listopada.
- przed przygotowaniem podłoża - 10 dni przed siewem/sadzeniem
- do roślin już rosnących - nie później jak 21 dni przed zbiorem
Dawkowanie:
Worek 5 litrów wystarcza na około 45 mkw.
- rośliny doniczkowe - 10 g na litr ziemi
- kwiaty rabatowe - 12-180 g/m2
- drzewa i krzewy ozdobne - 150-200 g/m2
- uprawy pod osłonami - 100-200 g/m2
- warzywa (np. pomidory, ogórki, papryka, bakłażan) - 100-150 g/m2
- warzywa liściaste (np. sałata, por) - 120-170 g/m2
- ziemniaki - 80-120 g/m2
- truskawki - 100-120 g/m2
- winorośl - 100-150 g/m2
- drzewa i krzewy owocowe - 120-220 g/m2
250 ml to około 180 g obornika.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.