Co na ślimaki?
Ślimaki nagie to od kilku lat poważny szkodnik w ogrodzie. Jest ich coraz więcej, ale są na nie sposoby. Więcej na naszym blogu
Zamiast glutaminianu sodu w magii i kostkach rosołowych, używaj lubczyku - efekt podobny, a ciśnienie krwi niższe.
Lubczyk podkręci smak potraw, w tym rosołu, jak mało które zioło. Najlepiej dodawać go na końcu gotowania. Podobnie zresztą, jak majeranek i inne zioła, które stanowią kropkę nad i.
Zawartość wystarczy na około 50 roślin.
Lubczyk nie ma zbyt wielu wymagań. Należy go uprawiać w gruncie na zewnątrz, pamiętając, że młode sadzonki są wrażliwe na brak wody. Potrafi się mocno rozrosnąć, więc trzeba zarezerwować dla niego trochę miejsca.
Lubczyk potrzebuje:
Wysiew lubczyku: bezpośrednio do gruntu w sierpniu albo na przełomie marca i kwietnia (można też na rozsadę)
Głębokość siewu: 1 cm
Kiełkowanie: 15-25 dni w temp. 18- 22 stopni.
Uprawa: Przysypać ziemią na potrójną grubość nasiona
Odstęp między roślinami: 50 cm
Odstęp między rzędami: 50 cm
Zbiory: od czerwca do października. Lubczyk jest rośliną mrozoodporną.
Zanim lubczyk zakwitnie, można oberwać jego młode listki i je wysuszyć. Suszony lubczyk ma również intensywny smak i aromat.
Te nasiona są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej - nie jest zaprawiane i jest wolne od GMO.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
Wszystkie nasiona są zamykane próżniowo i pozostając w zamkniętym opakowaniu ich siła kiełkowania (90%) nie maleje przez trzy lata od daty produkcji.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.