Narzędzia do cięcia drzew i krzewów
Wiesz już, że trzeba ciąć i jest to najskuteczniejszy sposób, by mieć zdrowe krzewy i drzewa. Teraz czas dowiedzieć się, czym ciąć.
Poradniki "Hortensje" oraz "Różaneczniki i azalie" 50% taniej przy zakupach za 150 zł
Cząber to zioło o intensywnym aromacie i ostrym smaku, powszechnie stosowane w kuchni.
Może być również uprawiany zimą w doniczkach na parapecie.
Wysiew do gruntu: od maja do czerwca
Wysiew na rozsadę: od kwietnia do
Czas kiełkowania: 7-14 dni w temp. 16- 20°C
Odległość między roślinami: 25 cm
Odległość między grządkami: 15 cm
Głębokość siewu: wymaga światła do kiełkowania
Czas kwitnienia: od czerwca do sierpnia
Zawartość: opakowanie wystarczy na około 200 roślin
Porady: wysiew bezpośrednio do doniczki, a na zewnątrz wysiew w rzędach
Cząber preferuje słoneczne stanowiska.
Cząber dobrze rośnie w przepuszczalnej, umiarkowanie wilgotnej glebie. Unikaj nadmiernie ciężkich gleb, które zatrzymują wodę. Warto dodać do gleby kompost, aby ją ulepszyć.
Cząber dobrze znosi okresy suszy, ale podczas długotrwałego braku deszczu zaleca się regularne podlewanie. Staraj się jednak unikać nadmiernego namaczania gleby.
Liście cząbru można zbierać w miarę potrzeb, jednak zaleca się pozostawienie części rośliny, aby umożliwić jej regenerację.
Cząber można rozmnażać przez podział kęp, przez sadzonki lub z nasion. Podział kęp najlepiej przeprowadzać na wiosnę lub jesienią.
Cząber jest ceniony w kuchni ze względu na intensywny smak i aromat. Można go dodawać do zup, sosów, mięs, sałatek i wielu innych potraw. Upewnij się, że roślina jest regularnie przycinana, co zachęci do rozwoju nowych liści i utrzymania kompaktowej formy.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.