A+ Wysoki kontrast
0

Seler naciowy "Tango"

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 15,59 zł 15.59
ilość szt.

Opis

Dość popularny w Polsce sos boloński w oryginalnym przepisie zawiera seler naciowy. Nie każdy o tym wie. Podobnie, jak nie każdy orientuje się, do czego seler naciowy wkroić. 

Tak naprawdę, można go dodać do większości potraw, bo seler naciowy wzbogaca potrawy o korzenny aromat. 

Niektórzy chrupią go na surowo, maczając wcześniej w jakimś sosie na bazie jogurtu i majonezu.

 

Zawartość: wystarczy na ok. 150 roślin

Stanowisko: słoneczne

 

Wysiew: W połowie marca zrobić rozsadę pod osłoną. Najlepiej siać do doniczek, następnie pikować. Seler jest wrażliwy na chłód. 

 

Czas kiełkowania: Roślina wymagająca światła w temp. 16-22°C

Odległość między roślinami: 40 cm

Odległość między grządkami: 25 cm

Głębokość siewu: Nasiona wymagają światła

Zbiory: VII-X

 

Uprawa selera naciowego:

  1. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne.
  2. Ziemia powinna być dobrze nawieziona przed sadzeniem. Seler potrzebuje azotu.
  3. Seler nie powinien być uprawiany po roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co 4 lata.
  4. Wymaga pikowania.
  5. Do ziemi wsadza się, gdy sadzonki mają około 4-5 liści właściwych.

 

Ciekawostka

Aby seler nie miał gorzkich łodyżek, po wyrośnięciu można jego dolną część owinąć białym papierem. Same łodygi.

 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Z naszego bloga
zielonepogotowie.blog
Emulpar - naturalnie na szkodniki
Begonie - kwiaty do półcienia
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl