Dość popularny w Polsce sos boloński w oryginalnym przepisie zawiera seler naciowy. Nie każdy o tym wie. Podobnie, jak nie każdy orientuje się, do czego seler naciowy wkroić.
Tak naprawdę, można go dodać do większości potraw, bo seler naciowy wzbogaca potrawy o korzenny aromat.
Niektórzy chrupią go na surowo, maczając wcześniej w jakimś sosie na bazie jogurtu i majonezu.
Zawartość: wystarczy na ok. 150 roślin
Stanowisko: słoneczne
Wysiew: W połowie marca zrobić rozsadę pod osłoną. Najlepiej siać do doniczek, następnie pikować. Seler jest wrażliwy na chłód.
Czas kiełkowania: Roślina wymagająca światła w temp. 16-22°C
Odległość między roślinami: 40 cm
Odległość między grządkami: 25 cm
Głębokość siewu: Nasiona wymagają światła
Zbiory: VII-X
Uprawa selera naciowego:
- Gleba żyzna, stanowisko słoneczne.
- Ziemia powinna być dobrze nawieziona przed sadzeniem. Seler potrzebuje azotu.
- Seler nie powinien być uprawiany po roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co 4 lata.
- Wymaga pikowania.
- Do ziemi wsadza się, gdy sadzonki mają około 4-5 liści właściwych.
Ciekawostka
Aby seler nie miał gorzkich łodyżek, po wyrośnięciu można jego dolną część owinąć białym papierem. Same łodygi.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.