Ceny warzyw rosną, a ich jakość spada... A do tego taka roszponka pakowana jest w podwójną warstwę plastiku... nie oddycha i gnije zanim trafi na nasz stół.
A warto, żeby na niego trafiała, bo jest bardzo zdrowa.
Zawiera dużo witaminy A i C. Roszponka bez problemu wkomponuje się do prawie każdej sałatki.
I to, co jest w niej najpiękniejsze - jest to roślina odporna na zimno, dlatego hodujemy ją zimą i w czasie, gdy nic już nie rośnie, my mamy świeżą dostawę witamin. Podobnie jak jarmuż czy brukselkę.
Roszponka jest smaczna, zdrowa, ładna... o ile wyrośnie.
Zdarzyło Ci się kupić nasiona, które nie wykiełkowały?
Z nieznanego źródła, nie wiadomo, gdzie przechowywane?
Nam też się to zdarzyło i bardzo nas to zasmuciło. Szukaliśmy nasion lepszej jakości i udało się. Firma Kiepenkerl od stu lat dostarcza na rynek bezpieczne nasiona o wysokiej odporności i sile kiełkowania. Bardzo łatwo daje się je przechowywać.
Te nasiona na pewno wykiełkują.
Warunki do uprawy roszponki:
- Wysiewamy ją wczesną wiosną albo od końca lipca (pod warunkiem, że nie ma upałów) do października, a zimą cieszymy się zieleniną z własnej uprawy.
- Do wzrostu potrzebuje temperatury gleby od 5 do 20 stopni Celsjusza.
- Lubi stanowisko słoneczne i glebę próchniczną, zawierającą wapń.
- Odległość między nasionkami musi wynosić 15 cm.
Nie ma co się zastanawiać, roszponka, podobnie jak jarmuż czy brukselka zapewni nam zdrową dietę zimą.
Zawartość: wystarczy do obsiania ok. 5 m bież.
Stanowisko: słoneczne
Wysiew: Uprawa gruntowa od końca lipca do początku października
Czas kiełkowania: 10-14 dni w temp. 10-15°C
Odległość między grządkami: 15 cm
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Kwitnienie: I-XII
Wskazówka: Przerywanie nie jest konieczne
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.