Nazwa fasoli tycznej - jak łatwo się domyślić - nie jest przypadkowa. Zanim zabierzemy się za jej wysianie, należy przygotować 6-8 tyczek - dość silnych i wysokich. Fasola szparagowa tyczna musi się po czymś piąć.
Jest to bardzo smaczna odmiana, która daje wczesne plony. W kuchni ma takie samo zastosowanie jak zwykła fasolka szparagowa.
Uprawa fasoli tycznej
Wymagania glebowe dla fasoli tycznej:
Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna, ale najważniejsze, aby była ciepła. Fasola to roślina ciepłolubna.
Fasolę "Eva" wysiewamy do gruntu od połowy maja do połowy czerwca.
Głębokość siewu: 2-3 cm.
Kiełkowanie: 8-14 dni w temperaturze 15-22 stopni.
Odstęp między roślinami: 70 cm
Odstęp między rzędami: 100 cm
Gdy roślina urośnie na wysokość dłoni należy ją podwiązać, następnie okopać.
Nawożenie fasoli tycznej:
Ma wysokie zapotrzebowania na potas i fosfor, ale nie toleruje chloru.
Zbiory: od lipca do października
Te nasiona są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej - nie jest zaprawiane i jest wolne od GMO.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
- ile w środku jest nasionek,
- albo ile roślin powstanie z jednego opakowania,
- albo ile metrów bieżących wysiejesz.
Wszystkie nasiona są zamykane próżniowo i pozostając w zamkniętym opakowaniu ich siła kiełkowania (90%) nie maleje przez trzy lata od daty produkcji.

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.