

Zapisz się do naszego Newslettera a poinformujemy Cię o nowych filmach, artykułach i promocjach. Udostępniając nam swój e-mail zgadzasz się na otrzymywanie porad ogrodniczych i ofert handlowych ze sklepu ZielonePogotowie.pl
Bób "Piccola"

Opis
Ziemia ciężka, trochę gliniasta, trochę kwaśna przyjmie bób równie chętnie jak Ty w ciepły letni dzień, gdy nikt nie ma ochoty gotować obiadu...
Bób "Piccola" ma małe zielone ziarna, a po ugotowaniu zachowuje intensywnie zieloną barwę i połysk. Jego skórka jest cienka i bardzo delikatna.
Zawartość wystarczy do obsiania około 8-10 metrów bieżących, więc raczej nie musisz się martwić, że nie nacieszysz się bobem tego lata.
Kiedy siejemy bób?
Bób najlepiej wysiewać bezpośrednio do gruntu w marcu lub w pierwsze połowie kwietnia, aby nie narażać go na atak mszycy i słaby wzrost.
Jeśli jednak zapomnieliśmy o wysianiu bobu, można to w ostateczności zrobić jeszcze na początku maja - byle nie było za ciepło. Trzeba wówczas zastosować nawóz i coś na mszyce (najlepiej żółte wstążeczki).
Głębokość siewu: 2-3 cm
Kiełkowanie: 8-14 dni w temp. 5-10 oC
Uprawa: Siew gniazdowy. 3-5 nasion w jednym miejscu
Odstęp miedzy roślinami: 50 cm
Odstęp między rzędami: 80 cm
Zbiory: od czerwca do sierpnia
Wskazówki
- Lubi stanowisko słoneczne, musi być podlewany.
- Nasiona bobu warto zaprawić popiołem albo mączką bazaltową.
Te nasiona są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej - nie jest zaprawiane i jest wolne od GMO.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
- ile w środku jest nasionek,
- albo ile roślin powstanie z jednego opakowania,
- albo ile metrów bieżących wysiejesz.
Wszystkie nasiona są zamykane próżniowo i pozostając w zamkniętym opakowaniu ich siła kiełkowania (90%) nie maleje przez trzy lata od daty produkcji.