Z bazylii zrobisz pesto, zjesz ją z pizzą, z sosem pomidorowym i w sałatce z pomidorów i mozzarelli.
Ma intensywny zapach, który potrafi przenosić do Włoch....
Możesz uprawiać ją w doniczce albo w gruncie (możesz też na podwyższonej grządce). Uprawa ziół na parapecie w kuchni jest również możliwa, ale pamiętaj, że zioła w domu żyją krótko. Najlepiej im na słońcu w żyznej glebie.
Bazylię siej obok pomidorów
Nie dość, że pomidory idealnie komponują się z bazylią na talerzu, to również na grządce powinny znaleźć się w swoim towarzystwie. Bazylia odpędza od pomidorów przędziorki, mszyce i mączlika szklarniowego, a przyciąga pszczoły, które zapylają kwiaty pomidorów.
Zawartość wystarczy na stworzenie około 150 roślin.
Wysiew: Przygotowanie do rozsady od lutego do kwietnia
Głębokość siewu: Nasiona wymagają światła, więc nie można ich przysypać ziemią.
Kiełkowanie: 10-14 dni w temp. 18-25 stopni
Odstęp między roślinami: 25 cm
Odstęp między rzędami: 25 cm
Zbiory: od sierpnia do października
Te nasiona są droższe od powszechnie dostępnych w marketach. Wyróżnia je jakość i siła kiełkowania, ale również pochodzenie. Każde nasionko pochodzi z uprawy certyfikowanej - nie jest zaprawiane i jest wolne od GMO.
Na opakowaniach nie ma podanej gramatury. Są za to informacje o tym:
- ile w środku jest nasionek,
- albo ile roślin powstanie z jednego opakowania,
- albo ile metrów bieżących wysiejesz.
Wszystkie nasiona są zamykane próżniowo i pozostając w zamkniętym opakowaniu ich siła kiełkowania (90%) nie maleje przez trzy lata od daty produkcji.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.